RAZSTAVA V SPOMIN NA RUSKO TABORIŠČE V KIDRIČEVEM

RUSKI VOJAK 2Zgodovinsko društvo Kidričevo vabi na razstavo »Portreti ruskih vojakov«, ki je namenjena počastitvi spomina na ruska taborišča v Strnišču.

V času prve svetovne vojne je bilo v današnjem Kidričevem avstro-ogrsko ujetniško taborišče za ruske vojne ujetnike. Delovalo je med leti 1915-1918.  Veliko ruskih vojnih ujetnikov je takrat tudi umrlo in so pokopani na vojaškem pokopališču v Kidričevem.

Proti koncu ruske državljanske vojne, leta 1920 so v Strnišče začeli prihajati ruski begunci  med katerimi so bili tudi pripadniki krimskega in donskega kadetskega korpusa.  Med dvoletnim bivanjem v taborišču so si v Strnišču uredili gledališče, šolo za ruske učence, pravoslavno cerkev, čitalnico, zobno ambulanto, podjetje za izdelavo oblačil in še kaj. Ruski emigranti, med katerimi je bilo veliko izobražencev, so pomembno vplivali na  kulturni, znanstveni in tehnični razvoju predvojne Slovenije kar pa je bilo do sedaj spregledano.

Razstava bo na ogled v Športni dvorani Kidričevo, 25. 6. 2013, od 9:30 do 17:00 med mednarodnim turnirjem košarke na vozičkih, ki je posvečen spominu na žrtve prve svetovne vojne in ga sponzorira Ruska federacija.

Vabljeni!

Vstop prost.

Morda ti bo všeč tudi...

Skip to content